Friday, January 7, 2011

KuIh BAkAr (BiNgKa PanDaN)

Posted by xxwhitechocolatexx at 8:01 PM



































Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 cawan santan pekat
  • 3 cawan air pandan (blander 7 helai daun pandan dengan 3 cawan air kemudian tapis)
  • 1 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh garam
  • 1-2 sudu besar marjerin/butter
  • sedikit pewarna hijau (optional)
  • bijan (digoreng tanpa minyak & api kecil)
Cara-cara
  1. Sediakan air pandan(tapi kalau gune esen pandan yang kat kedai tu pon boley kot tapi kena campur dengan air). Tuangkan ke dalam mangkuk besar.
  2. Panaskan oven >200F.
  3. Masukkan semua bahan yang lain ke dalam mangkuk tadi dan Kacau sedikit. Kemudian blander ( kalau tak muat, blander sikit-sikit ).
  4. Sapu loyang dengan minyak/butter/margerin dan tabur tepung.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Masukkan ke dalam oven. Set timer 30 minit. (kuih separuh masak)
  6. Selepas 30 minit keluarkan loyang dan tabur bijan. Masukkan semula ke dalam oven dan setkan 30-40 minit.
  7. Selepas masak biarkan ia sejuk. Kemudian potong. (Lame juge die nak sejuk I cakap kat you..^^)

0 comments on "KuIh BAkAr (BiNgKa PanDaN)"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~i luRve fOOd~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal