DaH lAMe RaseNYe TaK mAkAn KarIpAp PusAr ni...
sEBeNaNyE sAyE sUke SnGt KUih NI..TpI maLaNGNye WalAuPuN mAk Tu JaGoH bUAt Kuih, tApi KUIh Yg Satu Ni DiA x tAW pULaK nAK bUaT...
Da LamE jugak KaJI pAsAL kUIh nI..At LasT dApAt JuGe bUaT...mUlE2 INgAT lEcEH sNgT nK bUAtnYE..TpI seNaNG je RupEnYe...
sO i DecIded To MakE THeM tHis MorNiNG..AdIK yg TolONG kElimkN kUIh Tu CanTeK2...^^
RaSEnYE pOn SEdAP sNgAt & rAnGuP Yo...so, jomla try ^^
Bahan-bahan
Kulit karipap (doh)
1. doh kuning
- 2 cwn tepung gandum
- 3/4 cwn margerin + minyak masak (panaskan sehingga margerin cair)
2. doh putih
- 2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn air
- garam secukup rasa
Cara membuat doh
1. Buat doh putih.
- Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk.
- Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan terus masukkan semua) ke dalam mangkuk sambil gaul menggunakan jari.
- Kemuadian uli doh sehingga menjadi seperti bola.(kalau tak cukup air tambah air sikit, kalau lembik sangat tambah tepung sikit ^^)
- Buat bebola2 kecil dan tutup doh supaya tidak terkena udara (nanti boleh kering).
- Ketepikan.
2. Sediakan doh kuning.
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk lain.
- Masukkan margerin+minyak yang telah dipanaskan sambil gaul menggunakan sudu (margerine + minyak yang panas supaya karipap rangup bila digoreng ^^)
- Bila dah agak-agak sebati bolehlah buat bebola yang saiznya kecik sikit berbanding doh putih (kalau x buat bebola pun x pe..)
- Tutup dan ketepikan.
3. Leperkan doh putih. Balutkan doh kuning dengan doh putih yang telah dileperkan.
4. Leperkan semula dan gulung (macam swis roll tu ^^).
kemudian leperkan lagi , gulung dan potong .
5. Ambil satu potong gulungan tadi dan leperkan. Hati-hati kerana ia mudah terkoyak.
7. Ulang proses sehingga habis.
8. Goreng dan hidang.
*Goreng dengan api yang kecil (tapi jgn la smpai apinye tu mcm hidup segan mati tak mau pulak.. ^^). Iya memang lambat, tapi trust me karipap nanti lebih rangup dan rapuh.
0 comments on "KaRiPAp PuSAr"
Post a Comment