Friday, January 7, 2011

KaRiPAp PuSAr

Posted by xxwhitechocolatexx at 10:05 PM


DaH lAMe RaseNYe TaK mAkAn KarIpAp PusAr ni...
sEBeNaNyE sAyE sUke SnGt KUih NI..TpI maLaNGNye WalAuPuN mAk Tu JaGoH bUAt Kuih, tApi KUIh Yg Satu Ni DiA x tAW pULaK nAK bUaT...
Da LamE jugak KaJI pAsAL kUIh nI..At LasT dApAt JuGe bUaT...mUlE2 INgAT lEcEH sNgT nK bUAtnYE..TpI seNaNG je RupEnYe...
sO i DecIded To MakE THeM tHis MorNiNG..AdIK yg TolONG kElimkN kUIh Tu CanTeK2...^^
RaSEnYE pOn SEdAP sNgAt & rAnGuP Yo...so, jomla try ^^

Bahan-bahan

Kulit karipap (doh)

1. doh kuning
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn margerin + minyak masak (panaskan sehingga margerin cair)
2. doh putih
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn air
  • garam secukup rasa


Cara membuat doh

1. Buat doh putih.
  • Masukkan tepung dan garam ke dalam mangkuk.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan terus masukkan semua) ke dalam mangkuk sambil gaul menggunakan jari.
  • Kemuadian uli doh sehingga menjadi seperti bola.(kalau tak cukup air tambah air sikit, kalau lembik sangat tambah tepung sikit ^^)
  • Buat bebola2 kecil dan tutup doh supaya tidak terkena udara (nanti boleh kering).
  • Ketepikan.
2. Sediakan doh kuning.
  • Masukkan tepung ke dalam mangkuk lain.
  • Masukkan margerin+minyak yang telah dipanaskan sambil gaul menggunakan sudu (margerine + minyak yang panas supaya karipap rangup bila digoreng ^^)
  • Bila dah agak-agak sebati bolehlah buat bebola yang saiznya kecik sikit berbanding doh putih (kalau x buat bebola pun x pe..)
  • Tutup dan ketepikan.
3. Leperkan doh putih. Balutkan doh kuning dengan doh putih yang telah dileperkan.

4. Leperkan semula dan gulung (macam swis roll tu ^^).
kemudian leperkan lagi , gulung dan potong .














5. Ambil satu potong gulungan tadi dan leperkan. Hati-hati kerana ia mudah terkoyak.

6. Masukkan inti ( boleh rujuk di sini ) dan kelimkan.

7. Ulang proses sehingga habis.

8. Goreng dan hidang.

*Goreng dengan api yang kecil (tapi jgn la smpai apinye tu mcm hidup segan mati tak mau pulak.. ^^). Iya memang lambat, tapi trust me karipap nanti lebih rangup dan rapuh.

0 comments on "KaRiPAp PuSAr"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

~i luRve fOOd~ Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipietoon Blogger Template Image by Online Journal